Ki gondolná, hogy 115-fajta krumpli létezik a világon?! A háziasszonyok  többsége beéri 2-3 fajtával, és ennyi elég is: a "lisztes" fajtából  készülnek a zúzott-tört-püré ételek, a "nem szétfövő" fajtából az  egyebek, a kiflikrumpliból pedig a saláták. Az én családom imádja a  krumplit, valamilyen "előadásban" akár mindennap az asztalra tehetném,  és tudom, hogy sokan vannak így vele. A levestől a süteményig számtalan  finomság készíthető belőle. Ha még figyelembe vesszük azt is, hogy  alapvető (C- és B-) vitaminokat és fontos ásványi anyagokat (kálium,  kalcium, vas, mangán, foszfor) tartalmaz, hogy egész éven át  hozzáférhető és olcsó, hogy ráadásul még a fogyókúrázók szövetségese is  lehet, mert alacsony a kalóriatartalma (80-90 kcal/100 g a kenyér 250  kcal/100 g-jával szemben), akkor nem túlzás azt állítani, hogy  fantasztikus jelenség! Ez a könyv, bevallom, tisztelgés az ezerarcú,  szerény krumpli előtt, amely számtalan erénye folytán, így vagy úgy,  omlós jóságok vagy abbahagyhatatlan ropogtatnivalók formájában,  szüntelenül jelen van életünkben.