Ez a cikk az a könyvkiadás menetének nagyobb lélegzetvételű leírása

A könyvkiadás menete, avagy hogyan lesz a kéziratból könyv

Kedves Idetévedő!

Kérjük, alaposan olvasd el az alábbi összefoglalót!

Bizonyára azért találtál ránk, mivel egy ideje már foglalkozol írással, van egy regényed (esetleg több),
és barátaid, ismerőseid egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: De miért nem… ?

 

#1 – Elsősorban azt kell tisztázni: mi is a célod a kéziratoddal?

arthur

Arthur Madsen kézirata és a megjelent könyv.

Vannak, akik csak a családnak, barátoknak  szeretnének kedveskedni saját írásukkal, és ezt nyomtatott könyv formájában kívánják megtenni, pár példányban.
Mások viszont meg szeretnék mutatni magukat a nagyvilágnak, ismert íróvá válni, könyveiket a nagy könyvkereskedők, az Alexandra, Líra, Libri, Bookline boltok polcain is viszontlátni. Szeretnék, ha a népszerű könyves blogok az ő írásaikat is véleményeznék, örülnének, ha a tömegközlekedéssel utazó emberek tabletjeiken, könyvolvasóikon az ő művüket olvasnák e-könyv formájában. Szeretnének  saját könyvbemutatót és dedikálásokat tartani.

Bármi is legyen a célod: jó helyre jöttél! :-)

A mi specialitásunk a self-publishing, vagyis a magánkiadás. Ez a könyvkiadás sajátos formája. Lényege, hogy bárki számára elérhetővé váljon kéziratának könyvvé formálása.

Leginkább az elsőkönyveseket szeretnénk elindítani pályájukon, segíteni őket abban, hogy kéziratukból a boltok polcain megjelenő, valódi könyv legyen.

A könyvkiadás ugyanis nem olyan egyszerű, mint az első ránézésre tűnik. De mi segítünk!

A kézirat kiadását kísérjük végig a szakmai fejlődés útján, aminek végterméke maga a KÖNYV!

 

#2 – A szerkesztés

Nézzük, melyek azok a fázisok, amelyeken végigmegy a kézirat, mielőtt könyvnek neveznénk:

– az olvasószerkesztő véleményezi:
Ez azt jelenti, hogy egy sokat látott, avatott író-szakértő átnézi a kéziratot. Az olvasó helyébe képzeli magát és, ha szükséges, javaslatot tesz a cselekményszálak fonására. Megnézi (ha például egy krimiről van szó) van-e benne elég akció, izgalom, nem lövöd-e le túl hamar a (gyilkost) poént. Ha pedig szerelmes regényt írtál, vezeti a kezedet, nehogy túl érzelgős, vagy éppen felszínes legyen a love story.

– a szerkesztő szerkeszti:

Az olvasószerkesztő véleményezése és a te átdolgozásod alapján „átírja” a kéziratot. Ez nem azt jelenti, hogy új történetet ír és elveszi a stílusodat, mindössze olyan hibákat javít ki, amiket Te nem veszel észre. Segít szófordulataid kijavításában, egy-egy szakasz izgalmasabbá, olvasmányosabbá tételében, a szereplők karakterének kidolgozásában, a párbeszédek színesítésében. Ez a munka nem zárja ki a szerzőt, folyamatosan ellenőrizheted, a szerkesztő kikéri a véleményedet.

– a korrektúrázó korrektúrázza:

Ez a helyesírási és stilisztikai hibák kijavítását jelenti.

– a szöveggondozó, könyvtervező összehangolja a megjelenést:

Ez a folyamat nem mindig nélkülözhetetlen. Itt szakértő választja ki a megfelelő betűméretet és betűkészletet. Úgy rendezi a lapokat és a képeket, esetleg a színeket vagy grafikákat, hogy az olvasó szeme könnyen falja a lapokat, és semmi ne zavarja abban, ahogy a történet egy másik világba repíti. Ez legtöbbször akkor szükséges, ha  valóban egyedi, formabontó könyvet szeretnél vagy éppen egy képes albumról van szó.

– a tördelő tördeli:

A kéziratból egy végleges, nyomdába küldhető, úgynevezett .pdf formátum készül, ami pontosan úgy kell, hogy kinézzen, mintha a könyvedet lapozgatnád.

– a korrektúrázó korrektúrázza ismét:

Ez az utolsó simítás. Még egyszer végigolvassák a kéziratot – már könyvet – úgy, mintha a polcról vették volna le. Itt írásjel, íráskép, szókép hibákat keresnek, azokat, amiket az írásodat tüzetesen böngésző, aprólékosan  dolgozó szakemberek nem vehettek észre. Hiszen már majdnem betéve ismerik a sorokat a sok átolvasás után.

– a grafikus borítót készít:

boritok

2014-ben megjelent könyveink borítói közül néhány (Zsarnai Beáta: Fordított szék, Rép Erika: Répácska meséi, George Cooper: Magánügy).

Bár igaz a mondás, hogy „soha ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról”, de amivel a Tisztelt Olvasó a könyvesboltokban először találkozik, az nem a  lenyűgöző történet vagy a míves szóvirágok, és nem is a mesterien fűzött, olvasmányos részek – hanem a borító. Ebben a fázisban néha fotózás is szükséges, mivel nem mindig könnyű a témához illő képet találni, vagy tudunk az Interneten fellelhető képes adatbázisokból egy jó fotót vásárolni. Ha viszont a grafika illik a legjobban a témához, azt egy szakembernek kell megfelelő formában és formátumban, szigorú nyomdatechnológiai szabályok szerint megrajzolnia.

– egy esztéta fülszöveget ír:

Ez az a rövid ismertető, ami általában a könyvek hátsó borítóján, vagy a borító belső oldalán olvasható. Lehet, hogy könnyű dolognak tűnik, de legalább akkora jelentősége van, mint a borítónak. Ha elértük, hogy levegyék a polcról a könyvet, az már fél siker. De ahogy a nagy bölcsek mondják: „Ha majdnem átmentél a vizsgán, akkor még készülnöd kell a pótvizsgára!” Igaz, hogy az első „randiig” eljutottál az olvasóval, de még meg kell, hogy győzd, hogy Te vagy a legjobb választás számára! Ezt könnyen beláthatod, hogy nem bízhatjuk a véletlenre!

– a nyomdász előkészíti nyomtatásra:

Ha minden összeállt: a borító szemet gyönyörködtető, a fülszöveg csábító, a szövegképen úgy siklik az olvasó szeme, mint síléc a havon, ha helyesírási hibák nem rombolják az ázsiód, ha a történet lebilincselő és magával ragadó… Na ez már azért nem semmi! De még el kell magyarázni a nagy nyomdagépeknek, hogy „legyenek szívesek és azt dobják ki, amit mi elképzeltünk”!

– e-könyv konvertálás:

Az írásod nem csak nyomtatásban, de elektronikus formában is megjelenhet. Ehhez egy speciális programon kell átfuttatni a kézirat végső verzióját és ellenőrizni. Ezt pedig megfelelő formátumban feltölteni kereskedők szerverére.

Ezeket a folyamatokat felügyelni kell, hogy az legyen ott, aminek ott kell lennie, ahol ott kell lennie, akkor, amikor ott kell lennie… És persze nagyon fontos, hogy a legmegfelelőbb szakembereket bízzuk meg a munkákkal.

 

#3 – A kiadás és terjesztés

Megvalósult az álom – vagy még nem? Kész a könyv, rendben, de most ki kell lépni a Nagyérdemű elé! Ezért először is megszervezünk Neked egy könyvbemutatót, ahol a barátaid, rokonaid, ismerőseid és az érdeklődök részesülhetnek annak a nagyon kemény és áldozatos munkának a gyümölcséből, aminek eredményeképp kinyomtatva is a kezükbe foghatják a könyvedet. Ezt követően kereskedelmi forgalomba helyezzük, megkezdődhet a magánkiadású könyv terjesztése.

Kezdő íróként biztos szembesültél a problémával, hogy a nagy kiadók sokszor még csak válaszra sem méltatják a hozzájuk eljuttatott kéziratot. Ez is egy hasonló probléma. A legnagyobb kereskedőházak egyben kiadók is (Líra, Libri, Alexandra), és többnyire ugyanúgy állnak a kiadó nélküli magánkiadások forgalmazásához, mint a kiadásukhoz. Mi ezeket az akadályokat hárítjuk el előled. A piac összes kereskedője és könyvesbolt hálózata – még, ha csak on-line könyvshop is (pl. BookLine) – szerződéses partnerünk.

Ezen túl e-könyvben publikáljuk írásodat 13 e-könyv áruházban, és az iBookstore-ban is elérhetővé válik. Néhány határon túli on-line könyves webáruház is feltette a polcaira a kiadványainkat, így műved Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is beszerezhető lesz.

Nem csak bevisszük a boltokba a könyvedet, de az összes adminisztrációt és logisztikát is elvégezzük Neked.

Minden egyes művelet úgy zajlik, ahogy egy átlagos kiadónál. Szakmailag mindenben megegyezik az előkészítés és a gyártás a magánkiadás esetében is, a könyvkiadás során különbség csak a finanszírozási struktúrában van. Az általános modellben az előkészítés és a gyártás folyamatait a kiadó finanszírozza és ezért cserébe a könyv eladásából származó bevételek 70%-a nála is marad. A magánkiadásban a bevételek majdnem teljes egészében a szerzőhöz kerülnek, és ami még fontosabb: a szerzői jogokról sem kell lemondania.

Miért is fontosak a szerzői jogok egy írónak?

Ha szeretnéd, hogy felfedezzenek és nagy könyves házak írói között emlegessenek, hogy azon szerencsés, kevés, szabadúszó író közé tartoznál, akik komoly honoráriumokat keresnek a könyveikkel és nagy elismerésnek örvendenek, akkor nagy előny, ha Te rendelkezel az írásaid jogával.

Néhány nagy kiadó és sok kisebb is foglalkozik magánkiadással. Ahhoz, hogy a nagy házak adják a nevüket egy kezdő író könyvéhez, komoly szakmai hozzáadott érték szükséges. Ennek finanszírozását a szerzőtől várják, és érthető módon nem tudnak eltekinteni semmilyen általuk fontosnak tartott folyamattól sem. Egyéb hozzáadott érték is szükséges, mint például a szerző neve, vagy valamilyen különleges, időszerű történet, amiről belső információval rendelkezik – valami jó story, ami éppen aktuális. A kisebb kiadók néha válogatás nélkül és szakmai  felügyelet nélkül adnak ki magánkiadásban könyveket, csak a gyártási folyamatokon szerzett hasznukért cserébe. Gyakran előfordul, hogy az értékesítést sem felügyelik, vagy éppen nem is terjesztik a könyvet, azt a szerzőre bízzák, és mégis részt kérnek az eladásból.

A többi self-publishing – magánkiadás lehetőséget is nyújtó kiadóval szemben a Te előnyöd, ha
nálunk akarod kiadni a könyvedet, hogy:

ebooklista2

Sikerlista, az 1. és a 3. helyen is Álomgyár könyv.

– a lehető legtöbbet tesszük meg azért, hogy minél több emberhez eljusson az információ a könyvről. PR és marketing tevékenységgel erősítjük az eladást, könyvekkel foglalkozó bloggerek írnak a kiadványainkról.

– minden könyvet konvertálunk e-könyvre és ezeket is elérhetővé tesszük 10-15 e-könyvkereskedő felületen

 

#4 – További lehetőségek

Milyen más lehetőséget kínálunk még?

Lehetőséged van csak e-könyves megjelenésre, vagy akár Print On Dimandra. Ezek kisebb költséggel járó megoldások, ugyanis a könyvkészítés költségeinek legnagyobb részét a nyomdai munka teszi ki (60-70%). (Képes albumnál, minőségtől függően lehet több is). Ez azt jelenti, hogy a fent leírt folyamatokat mind végrehajtjuk, minden szakmai segítséget megadunk, viszont nem halmozunk fel készletet a könyvből. Vagyis így elkerüljük a költségek legnagyobb részét. Ebben az esetben csak e- könyvben válik elérhetővé a mű, vagy a vásárló részéről vállalt hosszabb rendelési idő esetén (5-8 nap) on-line megrendelve megkaphatják a csak pár példányban, digitálisan nyomtatott könyvet (Print On Dimand).

Ilyen komplex módon, ma SENKI nem foglalkozik magánkiadással Magyarországon!

 

#5 – Költségek

Ezek a folyamatok persze pénzbe kerülnek, ezért a ráfordított munka olyan minőségű tud lenni, amennyit a könyvre szánnak. Adott esetben nem biztos, hogy szükséges mindegyiket végigcsinálni, de minden ráfordított munkaóra a végeredményben látni kívánt könyv minőségét javítja. Előfordulhat, hogy olyan kéziratot kapunk, amit annyi tehetséggel írtak meg, hogy csak kevés munkát igényel. De az is megeshet, hogy kiváló történettel találkozunk, komoly mondanivalóval, remek humorral – de kiforratlan írástechnikával, kidolgozatlan karakterekkel és hibás szöveggel. Ebben az esetben szükség van a szakmai érték hozzáadásra, ellenőrzésre, átírásra. A költségek a szükséges self-publishinggel – magánkiadással ráfordított munka arányában növekedhetnek. Ezektől eltekinteni nem érdemes, hiszen mindketten a nevünket adjuk az elkészült műhöz.

Hogy lásd, mik is ezek a a költségek, vegyünk egy átlagos 300 oldalas, A/5-ös formátumban kiadott, puha táblás regényt. A szerkesztési, előkészítési folyamatok ráfordított munkától függően 150- 300 ezer forintba kerülhetnek. A különbségek a fentebb leírtakból adódnak, illetve abból, hogy a borítót grafikával (milyen grafikával) készítjük, vagy fotózásra, esetleg vásárolt képre lesz szükség. Ha ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező könyv nyomtatását nézzük, a papír minőségtől, a borító keménységtől, nyomdatechnológiától, és persze mennyiségtől függően 500-1000 db könyv nyomtatása 500-700,-Ft/db kerül. Szemedbe tűnhet, hogy a kétszeres mennyiség ára miért kevesebb. Ez azért van, mert a nyomdaipari gépek beállása és beállítása adott, fix költség. Ezektől akkor sem lehet eltekinteni, ha csak csekély 300 db-ot nyomunk, és akkor sem, ha 5000 db-ot. Csak a költségek eloszlása miatt lesz darabáron kevesebb egy könyv előállítása.

A kinyomtatott mennyiséget attól érdemes függővé tenni, hogy mi a szándékunk a könyvvel. Ha azt szeretnénk, hogy az ország összes könyvesboltjában és összes bolthálózatban ott legyen, akkor nem nyomhatunk  kevesebbet, mint 1000 db. Ezzel minden nagy könyvház polcán országszerte elérhetővé válik a könyv. De választhatunk csak on-line shop-okban való elérhetőséget, vagy egy kiválasztott hálózatot (pl. Líra), amiben elérhetővé kívánjuk tenni. Ebben az esetben 500 db is elég lehet…

 

#6 – Indulj el az úton még ma!

Jelentkezés

Amennyiben úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy megjelenjen a könyved és elindulj az írói pályán, és szimpatikus a Kiadó, akkor ne habozz kitölteni az alábbi adatlapot, és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

 

Köszönjük a figyelmedet, és megköszönjük, ha megosztod ezt az oldalt 🙂

13 Thoughts on A könyvkiadás menete – hosszú leírás

  1. Örülök, hogy rátaláltam erre a kiadóra, azt hiszem a stílus mindent visz. Van arculata az oldalnak és ezt értékelem, sőt csak ezt értékelem mert sejtet valamiféle egyediséget és lássuk be, manapság kitűnni nem könnyű. Két regényem van a fiókomban, egyet pedig most fogok befejezni. Úgy vélem itt az ideje, hogy a kezembe fogjam. http://mirasabo.com

  2. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra. Most fogom befejezni az első regényemet, amit eddig egy páran olvastak el. Mivel pozitív visszajelzéseket kaptam, veszem a bátorságot, hogy felvegyem az Álomgyár Kiadóval a kapcsolatot. Remélem az idei kb 20 könyvben benne leszek. 🙂

  3. Én is most olvastam el és félig kész van a könyvem .. és ez jó lehetőség még csak a barátnőm olvasta el de tetszett neki mert az érzéseimről lehet érezni ..benne van az érzelem a küzdés stb … eddig nem mertem ilyenbe belevágni de úgy érzem akkor lehet önbizalmam ha másoknak is mutogatom mit írtam .

  4. Mira, néztem a honlapodat, de feladtam, mert a háttérkép miatt iszonyú nehéz olvasni és az úszó ikonok is zavarnak. Valószínűleg vannak vele így mások is, akik esetleg nem szólnak, ezért inkább szólok. Üdv!

  5. Én már rég óta szeretnék írni egy könyvet és csak egy profi véleményére volnék kiváncsi. 14 éves vagyok és tudom nincs sok élettapasztalatom, de szeretném elmondani a világnak, hogy az utóbbi öt évben mit is éreztem. egy véleményt szeretnék kapni a szerkesztőségtől. igaz csak a prológus van kész, de engem érdekel, hogy vajon érdemes-e folytatnom. szeretném tudni, hogy érdemes-e lenne ezzel foglalkoznom, mert én már három éve könyvet AKAROK írni és sose voltam magamban biztos. hol tudnám elküldeni a szerkesztőségnek, hogy megtudhassam mi a véleményük róla? Ha bárki el tudná mondani nagyon megköszönném neki. A válaszokat előre is köszönöm. Legyen szép napotok! 🙂

  6. Nagyon örülök hogy rátaláltam a kiadóra. Mint kezdő írónak szerintem nagyon is erre van szükségem. A kéziratom félig kész állpotban van, Jobban mondva kettő kéziratot írok egyszerre. Megyek is írom tovább…

  7. elkuldtem a regenyem remlem nemsokara valaszt kapok 🙂 elore is koszonm

  8. Kezdő író vagyok és nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a kiadót. Remélem néhány napon belül választ kapok. Előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?